Water and sewage system in Tye

Water and sewage system in Tye
Water and sewage system in Tye

CEEQUAL Excellent (87.9%) – Whole Team Award
Version 5, February 2018 | Tye, Sweden

Client: Hammarö kommun (Municipality)
Designers: Skanska Sverige AB, SWECO, Ramböll,
Contractors: Skanska Sverige AB (Väg & Anläggning Väst)

Assessor:  John Nyberg, Louise Alström, and Johanna Löfroth (Skanska Sverige AB)

Project summary

The community of Hammarö, situated on an island in the lake of Vanern in Sweden, has a growi

Tye Location in Sweden
Tye Location in Sweden

ng population and a continuously increasing need for planned residential areas. The geographical area Tye on the northern part of the island, consists of a mixture of older and newer residential buildings close to the lake. Every household has until 2017 had a separate water and sewage system. In order to fulfil todays and future demands of water pollution and also to enable additional residential houses, Hammarö municipality has connected the area to the municipal water supply and sewage system. The CEEQUAL awarded project was executed as a strategic partnering collaboration between the client Hammaro municipality and the contractor Skanska during the period 2012 to 2017. With great care to nature, cultural leavings and to the specific demands and individual considerations for the residentals, the whole Tye area was finally successfully connected to the municipal system in the autumn of 2017.

Challenges and achievements

This slideshow requires JavaScript.

Project Management

The contract form consisting of a strategic partnering collaboration and the fact that both client and contractor managed to keep up with the close partnership during the five year long project period, is the key of the successful performance.

The close collaboration between client and contractor, including shared office and equal insight in the economic situation of the project´s process, proved to be a rewarding way of working. The deep and continuous understanding of every detail of the project was helpful both for contractor and for client when dealing with and if possible, preparing for difficulties and unplanned changes.

Land Use and Landscape

The location of both pump buildings and pipelines for water and sewage have been situated where they cause the least disturbance for land owners and still not compromising on the effectiveness of the pipeline transport system. Following aspects have been considered: (1) consideration of property owners and residentials, (2) environmental considerations due to both cultural and ecological aspects (f.e. has bursting been avoided) and (3) consideration to the water level and risk of flooding of lake Vänern.

Improvements during the design process also resulted in reduction of the number of pump stations compared to original design, flood secured placed electricity power switches inside the pump buildings (i.e. placed high up on the wall) as well as preparation for a future pedestrian/bike path that can be built on the top of the pipes. In order to fit better in the landscape, the pump buildings have been designed in similar manner as traditional houses with red wooden exterior and roofs covered with sedum grass.

Physical Resources

Early in the planning process, the project had an ambition to reduce its predicted carbon footprint. The original design included 12 new pump stations to run the new water/sewage system. After considering other options, the final design reduced the number of pump stations to 7. This final design resulted in less material and transports during construction, less impact in the local environment, less maintenance for the client and less energy in operation phase. The project generated zero waste to landfill due to recycling and reuse of materials and optimizing of procured material (minimizing of spill). In order to reduce GHG emissions all working machines and trucks have used bio-fuel: a synthethic diesel called HVO which reduces the emissions with about 90% compared to fossile diesel. Thanks to these and other initiatives, the project reduced its carbon footprint by 29%, compared to standard construction techniques and original design

The procurement routines have also included legal and human rights compliance in all material sourcing and production, wood and stone material traceability as well as specific demands on the production of the materials.

Further information

  • People and Communities: Thorough communication with people living nearby, property owners and other stakeholders was carried out both before and at several occasions during the performance. Above several stakeholder meetings, the client representative has been officially available at the site every Wednesday for neighbours to drop by and discuss individual matters.
  • The Historic Environment:The historic environment has been handled mainly through avoidance when planning the location of pipelines and buildings. In order to highlight the historic heritage with local remainings from the 4th century, the project has designed and put up an information sign close to the oldest ancient monument.
  • Ecology and Biodiversity: In the early planning process, an ecological survey has been performed and its results has influenced both the design and construction stages. Furthermore, nests for bees and insects have been installed to raise ecological value in the area.
  • The Water Environment: The project is in itself a result of a municipal and regional plan to improve the water environment of the lake Vänern, which among other important qualities also is the direct or indirect water reservoir for up to 700 000 habitants. The pump system has been equipped with different flow monitors as well as emergency and alarm system in order to avoid all future contaminations of the water environment.

Read more case studies | Back to top ↑


Case studies are kindly submitted by project teams. While we make every effort to check the content, we do not accept any liability arising from inaccuracy or omission in the information supplied.