Camborne-Pool-Redruth East-West Link

Camborne-Pool-Redruth East-West Link | Image: Hardhat Photography

CEEQUAL Excellent (87.3%) – Whole Project Award 
Version 4, Oct 2015 | Cornwall, England, UK

Client: Cornwall Council;
Designer: WSP | Parsons Brinckerhoff;
Contractor: Carillion Civil Engineering;

Assessor: Ursula Stevenson (WSP | Parsons Brinckerhoff)
Verifier: Catherine Pinney (Ceres Associates)

Project summary

The Camborne Pool Redruth East-West Link project has been designed to relieve traffic on the existing A3047; alleviating congestion, providing an improved environment for residents, and enabling economic growth.  The prime objective of this scheme was to facilitate regeneration in the area by providing improved highway infrastructure and thereby enabling a number of strategic development sites to be ‘unlocked’.

The route forms a link from Dolcoath to Dudnance Lane and from Dudnance Lane to Wilson Way; and has been designed to provide relief to the East Hill junction, which is a block to further development in the area.  The programme of works consisted of the following eight elements:

  1. New roundabout at Wilson Way,
  2. New link from Station Road to Wilson Way (560m),
  3. New signalised junction at Penhallick Road,
  4. New signalised junction at Heartlands Park,
  5. New link form Dudnance Lane to Dolcoath (1100m),
  6. New bridge / viaduct across the Red River,
  7. River works and environmental mitigation measures, and
  8. Pedestrian/cycling shared paths on both sides of the route.

Completion of the Camborne Pool Redruth East-West Link project will eventually enable 7,660 new homes and 85,000 m² of work space to be developed.

Gallery

This slideshow requires JavaScript.

Challenges and achievements

Contaminated Land

The Camborne-Pool-Redruth East-West Link passes through areas of major mining disturbance, areas of re-development, and areas that have been subject to significant fly-tipping over many years. As a result there were major infestations of Japanese Knotweed (Fallopia japonica) at numerous locations across the development site.  Following survey and pre-works treatment by Cornwall Council, a range of methodologies were employed to enable removal, enable on site processing, and minimise removal of contaminated material.

Due to the size of the development site (over 2km in length), and the number of separate infestations, the removal, treatment and management presented a significant challenge to the designers and contractors on site.

Working closely with ecological specialists, and in liaison with the Environment Agency, it was possible to significantly reduce the amount of material that would otherwise have needed to be removed from site.

Following careful consideration several opportunities for retaining contaminated material or burying material on site were identified.  In particular, a major mine feature in the road corridor – which resulted in a large excavation to enable remedial works – provided an ideal opportunity to bury material contaminated with Japenese Knotweed. The material was wrapped in Dendro-Scott Root Barrier membrane.

At two locations on site it was possible to create Japanese Knotweed bunds for future treatment in accordance with the Environment Agency Japanese Knotweed Code of Practice.

Due to the extensive quantity of Japanese Knotweed, in particular at the eastern end of the development, vertical root barrier membrane was installed in order to limit the amount of excavated material and to prevent future contamination. Dendro-Scott Membrane was used in all cases and installed in line with the manufacturer’s specification.

In total 738 tonnes of Japanese Knotweed was removed and disposed of in a lined pit on site.

Community

The Camborne-Pool-Redruth East-West Link development has impacted a number of local businesses and residents.  A number of steps were taken to reduce the negative impacts, including:

  • Pre-Construction Information Day
  • Public Liason Officer in place for the pre-construction phase, and a Construction Community Relations Coordinator (and Deputy) were in place during the construction phase.
  • The contractor ran a “Community Needs Plan” which involved a range of activities to engage the local community.
  • Regular Residents Meetings were held by the contractor.
  • A ‘Give and Gain’ Day was organised by the contractors who donated materials and manpower to help out with a nearby community project that supports young people. Waste wood material was also donated for the local community Bonfire Night festivities.
  • A comments and complaints log was held throughout construction to ensure any issues raising or complaints received from the local community were acted upon and responded to in a timely manner.

Material Use

A Materials Management Plan was drawn up at the start of the project to identify how materials could be managed and eventually re-used in the most sustainable way. The project brief included reference to sourcing recycled and locally sourced materials, and suggested the need to consider the ability to recycle materials at the end of their life.

The Construction Environmental Management Plan (CEMP) detailed procedures for reducing the impact of materials on site during the construction period.  A Materials Statement was produced which included deconstruction advice on the key materials used in the project.

Major achievements included:

  • The main pre-cast unit used on site were the concrete bridge arches and wall panels.  These were produced by Moore Concrete (ISO 14001) who use locally sourced aggregates and use 90% recycled water in their concrete mix.  Their process also recycles any waste concrete.
  • All excavated material was reused on site.
  • All topsoil was reused on site, with the shortfall made up from topsoil taken from another local project.
  • 98% of materials used in the project should be suitable for recycling upon deconstruction.
  • The majority of existing roads and drainage in the area were re-surfaced and connected into the new highway system.

 How did CEEQUAL influence your project?

The CEEQUAL Assessment was a key factor in the project achieving a high level of environmental sustainability.  The nature of the CEEQUAL Assessment meant that sustainability was considered and looked at throughout the stages of the project, from the design stage through to construction.

Read more case studies | Back to top ↑


Case studies are kindly submitted by project teams. While we make every effort to check the content, we do not accept any liability arising from inaccuracy or omission in the information supplied.