Arlanda Långtidsparkering

Arlanda Långtidsparkering
Arlanda Långtidsparkering

CEEQUAL Excellent (78.5%) – Whole Team Award
Version 5, October 2017 | Stockholm, Sweden

Client: Arlandastad Öst AB/Swedavia AB
Designer: WSP Sverige AB
Contractor: Svensk Entreprenad Teknik AB

Assessor: Katarina Wärmark (WSP Sverige AB)

Project summary

Travel through Stockholm Arlanda airport keeps increasing (about 6 million more travellers today than 2010) and a new airport city-area is taking shape, with a sustainable long-term car park marking the starting point. The long-stay car park, P1, holds space for 1500 vehicles and the hope is that the car park will be part of the solution to ease traffic at the airport. Passengers will be able to use the car park and travel to the airport by bus.

Gallery

This slideshow requires JavaScript.

Sustainability aims

The goal of the project has been to offer a sustainable product for long-stay and charter travellers. There’s been an aim to raise awareness of the environmental impact caused during the life cycle of the project, and as far as feasible either mitigate or reduce these impacts. The client, Arlandastad Öst, is developing a lot of the land surrounding the project. A perspective larger than the project has been in mind, which has had a positive effect on many of the sustainability aspects. The other involved parties, such as Swedavia (tenant), Svensk Entreprenad Teknik AB (contractor) and the municipality Sigtuna are also involved in projects around the area. From both the client and contractor, engaged members have also caused integration of the sustainability aspects in project management, such as contractor meetings and environmental rounds.

Challenges and achievements

One of the major achievements during construction has been to obtain a cut and fill-balance. A reuse percentage of 100% of excavated material within the project was achieved, and the need for fill material from external sources kept to a minimum. By keeping an overview of the worksite updated, transport stretches and ordering of material has been optimised.

Moreover, the water quality requirements of nearby water resources have required thorough investigation of the impacts of the project. In order to develop the area, a retention basin had to be constructed. The water in the retention basin has been used for cleaning of surfaces, reducing stress on the local water system, and avoiding use of potable water.

Reducing the global warming impact from used materials and construction equipment have also been present challenges. These were met by the choice of an asphalt type with lower CO2 emissions, the use of an electric hybrid excavator, and introducing electric powered shuttle buses during operation, amongst other initiatives.

Other notable achievements include the water footprints produced for used materials, which included the factor of water stress, and that all electricity needs for construction trailers and the permanent reception building are provided by green energy sources, such as water, wind and sun. Finally, a deconstruction plan has been produced with recycling instructions, showing responsibility taken even for the end of life.

How did CEEQUAL influence your project?

CEEQUAL has helped to integrate environmental consideration and life cycle perspective with the work of the project. The sustainability system has been a present theme on entrepreneurial meetings and environmental rounds, raising awareness and contributing to proactive environmental action.

Award presentation

The project team were presented with their CEEQUAL Award at the official opening on 26 October 2017.

Read more

Read more case studies | Back to top ↑


Case studies are kindly submitted by project teams. While we make every effort to check the content, we do not accept any liability arising from inaccuracy or omission in the information supplied.